Målet måste vara öppenhet

Centerpartiets vision om fri invandring verkar ha rört upp en del känslor, vilket blev tydligt på VK:s insändarsida 17/1, där signaturerna ”Realist”, ”Norrländsk egenföretagare” och ”Henry Lundgren” förfasar sig över förslaget. Men borde inte det främlingsfientliga samtalsklimat som håller på att växa fram vara mycket mer upprörande än en vision om solidaritet och öppenhet?

Vi har länge haft en vision om fri invandring till Sverige och Europa på sikt, och är glada att fler är inne på samma spår. I en tid när främlingsfientligheten ökar och samtalsklimatet hårdnar välkomnar vi Centerpartiets ställningstagande för öppenhet.

Det är inte bara inhumant, utan uppenbarligen också väldigt svårt, att beräkna invandringen effekter på den svenska ekonomin. Det beror alldeles på hur man räknar. Räknas bara offentliga utgifter får vi självklart en skev bild av att invandingen är kostsam, men det finns flera beräkningar som visar att invandring har positiva effekter på staters ekonomi. Många svenska kommuner har insett detta och tar emot utländsfödda med öppna armar. Invandringen är inget hot mot välfärden utan en förutsättning för att vi ska kunna behålla den.

Att fastställa en exakt storlek på hur många människor vi ska hjälpa skulle innebära fruktansvärda konsekvenser för den enskilde. Vi får inte glömma att många av dem som tvingas fly till Sverige förmodligen föredragit att bo kvar i närheten av sina nära och kära, men att detta inte varit möjligt på grund av krig och naturkatastrofer. Att skicka tillbaks någon till sådana förhållanden på grund av att kvoten är full vore förkastligt. Ett sådant moraliskt förfall skulle om något leda till samhällets kollaps.

I en tid där resurser blir allt knappare, ekonomin dalar och vi behöver förändra vårt levnadsmönster får vi inte återupprepa gamla misstag. Istället för att skrämt klamra oss fast vid en föråldrad ”vi och dom”-mentalitet behöver vi formulera en bild av det rättvisa, öppna samhälle vi vill ha i framtiden. Målet måste vara en värld där ingen behöver fly men alla är fria att flytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.