Umeåpolitiker blundar för ockupation och tortyr

Förra veckan valde S, Umeå kommuns arbetsutskott att förlänga sitt samarbete med säkerhetsbolaget G4S, som tjänar stora pengar på Israels ockupation av Palestina och de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i samband med detta. Trots att de kände till företagets förehavanden på Västbanken valde utskottets ledamöter att förlänga ett kontrakt med säkerhetsbolaget G4S. Samma företag hamande nyligen på en föga smickrande tredjeplats i den ranking av årets värsta företag som görs genom en omröstning som hålls av Greenpeace och the Bern Declaration. Det förlängda kontraktet är ett svek mot de krafter som kämpar för fred i den utdragna konflikten i området, och mot de medborgare som inte vill att deras skattepengar ska gå till företag som profiterar på krig och övergrepp.

Många av militärens tidigare uppgifter har tagits över av privata säkerhetsbolag. G4S tillhandahåller utrustning och tjänster vid kontrollstationer på Västbanken och i Gaza och erbjuder säkerhetslösningar som underlättar de illegala bosättningarna. Som kunder har G4S också ett antal fängelser där politiska fångar och minderåriga hålls fångna och utsätts för tortyr G4S har flera gånger lovat att avveckla de kritiserade verksamheterna, men än så länge har inte mycket hänt.

Kampanjen mot G4S delaktighet i ockupationen av Västbanken pågår i flera länder och har satt ordentlig press på bolaget. Många företag och institutioner har valt att avsluta sina samarbeten med G4S och därmed visa att de inte accepterar kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Bland dem återfinns Svenska kyrkan i Umeå och Oslos universitet. En stad som vill framstå som modern, som har ambitionen att bli Fairtrade City och som Ship to Gaza påbörjade sin färd från borde ta tillfället i akt att visa att de vackra orden också har betydelse i praktiken. Tyvärr valde Umeå att titta bort när tillfälle att sätta ned foten mot tortyr och övergrepp gavs.

 

Nasser Mosleh, MP Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.