Nya mått för välfärd och hållbarhet

Debatten om nya mått på välfärd har kommit längre i andra länder än i Sverige. Att det behövs nya och fler mått inser allt fler. Att enbart ökande BNP är ett dåligt mått på samhälleilga framsteg blir allt mer tydligt. Men vad ska vi mäta istället? Och hur ska olika mått vägas mot varandra?

Miljöpartiet har nu tagit fram ett första utkast till nationella indikatorer för välfärd i Sverige. I vårt förslag låter vi BNP ingå som en av sexton indikatorer på välfärd. BNP-utveckling ställs bredvid andra mått som till exempel ökat välbefinnande, klimatutsläpp, arbetslöshet och social tillit.

För Miljöpartiet är ett rättvist och hållbart samhälle, där människor trivs och kan växa utifrån sina egna förutsättningar det övergripandet målet för politiken.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.