Ett bra liv för alla äldre

Sverige är ett land där vi lovat att ta hand om varandra. Det är ett generationskontrakt. De som har gått i pension och de som har plats i äldreomsorgen har byggt Sverige. Samhällets ansvar är bra pensioner och hög kvalitet i äldreomsorgen.

Sveriges befolkning blir allt äldre. Det är så klart positivt att många får vara friska längre. Men om ska vi få behålla hälsan upp i åren krävs en trygg äldreomsorg som ger god omvårdnad och erbjuder äldre delaktighet. Därför är rapporterna om missförhållanden i äldreomsorgen extra nedslående. Att ge äldre möjlighet till ett rikt liv är en god investering.

Alla ska kunna lita på omsorgen i Sverige, alldeles oavsett vem som utför den. För kvaliteten är det inte avgörande vilken skylt som finns utanför boendet, utan med vilken värme, värdighet och delaktighet man bemöts som omsorgstagare. Miljöpartiet vill öka bemanningen, kompetensutveckling och genomföra en arbetstidsförkortning för personalen i äldreomsorgen.

Miljöpartiet vill ha en flexiblare övergång mellan arbetslivet och pensionen. Vi vill underlätta för dem som närmar sig pensionsåldern att gå ned på deltid. Samtidigt ska den som kan, vill och orkar ha möjlighet att jobba längre än till 67 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.