EGEN EL!

I dag är det fullt möjligt att göra el själv. Elen du behöver hemma kan komma direkt från solceller på taket på ditt hus. Eller från vindkraft, som du äger ihop med andra. Under 2000-talet har den tekniska utvecklingen gått framåt med stormsteg. Solceller och vindkraft blir allt billigare, samtidigt ger de mer el tack vare ökad effekt. Det finns i dag ett alternativ till att vara ofrivilligt beroende av stora kraftverk, men politiken saknas.

Miljöpartiet föreslår därför ett mål om att 500 000 hushåll ska ha egen el inom fem år.

Miljöpartiet vill genomföra en aktiv politik för egen el. Vi vill att det miljövänliga valet ska löna sig och att Sverige får en folkrörelse likt många andra länder. Vi vill att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar, över rimlig tid. Avgörande är att sätta ett statligt mål om hur mycket antalet hushåll med egen el ska öka. Vårt förslag är en halv miljon hushåll inom fem år som gör egen el. Målet innebär att cirka 4,5 TWh el – motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor – produceras av svenska villa- och lägenhetshushåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.