Ökad trygghet för arbetskraftsinvandrare

Miljöpartiet och regeringen kom år 2008 överens om en reform för arbetskraftsinvandring. Det svenska systemet har blivit en förebild internationellt då det inte begränsar invandringen till fastställda kvoter av särskilt kvalificerad arbetskraft. Tack vare den svenska formen för arbetskraftsinvandring är människor välkomna oavsett yrke eller utbildning, under förutsättning att de har ett jobb med lön och villkor på samma nivå som svenska kollektivavtal.

Tyvärr sker det missbruk av reglerna. Upprepade larm har visat att oseriösa arbetsgivare utnyttjar utsatta människor.

Därför har Miljöpartiet och regeringen under en tid arbetat fram förändringar i regelverket. Utgångspunkten för Miljöpartiet har varit att lösningen på problemen aldrig får ­vara att försvåra för människor att komma till Sverige. Tvärtom handlar lösningarna om att förhindra missbruk samtidigt som öppenheten värnas och migranternas rättigheter stärks.

De förändringar som vi idag presenterar innebär kraftfulla åtgärder för att upptäcka och stoppa missbruk av reglerna samtidigt som de skapar en ökad trygghet för arbetstagaren. De viktigaste förändringarna är:

Arbetsgivare blir föremål för systematiska och återkommande kontroller, både riktade till riskbranscher och genom stickprov. Kontrollerna underlättas av att Migrationsverket får direktåtkomst till uppgifter hos bl.a. Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan. Arbetsgivare ska på begäran lämna uppgifter om anställningsvillkor till Migrationsverket. En arbetsgivare som lämnar osann uppgift gör sig skyldig till brott och kan dömas till böter eller fängelse i upp till två år om brottet är grovt.

Arbetstagare ges ett ökat skydd genom att de i samband med ansökan och beslut informeras om de krav som ställs på skäliga anställningsvillkor, möjligheten till omställning, rätten till innestående ersättning och rätten att vara medlem i en arbetstagarorganisation. För att minska arbetstagarnas beroendeställning ges ökad tid och möjlighet att hitta ett nytt arbete om den existerande anställningen upphör. Idag har arbetstagaren ­endast rätt att stanna i Sverige i tre månader för att söka nytt ­arbete. Denna period förlängs nu till fyra månader.

Dessa insatser balanserar maktförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. De innebär väsentliga hinder och avskräckande effekter för oseriösa arbetsgivare att tjäna pengar på andra människor. Samtidigt garanterar de ett fortsatt öppet system som Sverige kan vara stolt över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.