Stoppa oseriösa arbetsgivare!

De upprörande nyheterna om de utländska bärplockarnas utsatta situation i Sverige har varit återkommande i sommar, som alltför många gånger förr. Till Umeå kom nyligen ett femtiotal bärplockare från Hällnäs och sökte hjälp då de uppgav att de inte fått betalt för sitt arbete. Det är en oacceptabel avart av en rörlighet för arbetskraft som i grunden är positiv.

Att arbeta utomlands kan vara ett bra sätt att förbättra sin livssituation eller att få uppleva nya miljöer och kulturer.  Jag är stolt över att tillhöra ett parti som gett fler människor den möjligheten genom att öppna upp för utomeuropeisk arbetskraftsinvandring. Tyvärr händer det ibland att människor som på grund av att de inte behärskar svenska språket eller är medvetna om sina rättigheter utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Därför har Miljöparitet nu tillsammans med regeringen kommit överens om ett antal förändringar som ska stärka skyddet för arbetstagaren. Systematiska och återkommande kontroller och stärkta befogenheter för migrationsverket ska göra det svårare för oseriösa arbetsgivare att fuska. En arbetsgivare som lämnar osanna uppgifter gör sig skyldig till brott och kan dömas till fängelse. Arbetstagaren ska få bättre information som sina rättigheter, och den tid som arbetstagaren har på sig att söka ett nytt jobb om anställningen upphör förlängs från dagens tre månader till fyra.

Dessa förändringar innebär en bättre balans i styrkeförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, samtidigt som Sverige även i fortsättningen kan vara ett öppet land. Reglerna planeras träda i kraft i april 2014. Ambitionen är de bärplockare som kommer nästa år, tillsammans med andra arbetstagare från utlandet, ska bemötas med den tacksamhet och respekt de förtjänar.

 

Nasser Mosleh, gruppledare för Miljöpartiet i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.