MP föreslår 1000 nya platser på läkarutbildningen

Miljöpartiet satsar en halv miljard på fler platser på läkarutbildningen. 1 000 nya nybörjarplatser föreslås i Miljöpartiets skuggbudget.

Om Sverige ska fortsätta vara en ledande kunskaps- och forskningsnation måste vi ligga i framkant när det gäller högre utbildning. Samtidigt som arbetslösheten bitit sig fast över 8 procent, och långtidsarbetslösheten bland unga ökat under de senaste åren, så går många rekryteringar om intet eftersom arbetsgivare inte hittar kompetent personal.

Trots detta väljer regeringen att skära ner på den högre utbildningen. Mellan 2011 och 2013 skar regeringen ner antalet utbildningsplatser vid svenska lärosäten med 16 000. Enligt nuvarande prognos ska ytterligare 10 000 platser bort fram till 2017. Regeringen har gjort begränsade satsningar på enskilda områden, exempelvis läkarprogrammet, men det är långt ifrån tillräckligt.

Miljöpartiet menar att detta är helt fel väg att gå. Om vi ska klara morgondagens utbildningsbehov måste vi satsa mer på högre utbildning, inte skära ner. Miljöpartiet kommer därför att ha med betydande satsningar på högskolan i den budgetmotion som vi presenterar i riksdagen senare i höst, istället för regeringens neddragningar.

Ett av de tydligaste exemplena på yrkesgrupper där det saknas utbildad arbetskraft är läkare och specialistsjuksköterskor. Underskottet på läkare leder till svårigheter för landstingen att besätta tjänster, och de måste ofta besätta tomma tjänster med hyrläkare till höga kostnader. Detta riskerar i sin tur att utarma annan vård. Enligt en sammanställning Dagens Samhälle gjort har landstingens kostnader för hyrläkare ökat med 30 procent i hela landet mellan 2010 och 2012, till sammanlagt 2,3 miljarder.

Det råder också brist på specialistsjuksköterskor. Alltför få sjuksköterskor tar steget att vidareutbilda sig pga dåliga villkor. De får ofta betala utbildningen helt själva och får därefter marginellt bättre betalt. Tillgången på specialistsjuksköterskor har minskat med en femtedel sedan 1995 då två tredjedelar av alla sjuksköterskor hade någon specialistkompetens, mot knappt hälften 2010.

Miljöpartiet kommer i budgetmotionen i riksdagen i höst att satsa på fler platser inom läkarprogrammet och en ny modell för att fler ska kunna utbilda sig till specialistsjuksköterska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.