Klimat i fokus när FN lanserar ny rapport

Denna vecka är Sverige värd för FN:s klimatpanel IPCC som håller sin femte toppkonferens,slutrapporten som antas på fredag är den första på sju år. Men det viktigaste är redan känt: Klimatförändringen är en ödesfråga, den pågår nu och den orsakas främst av människans utsläpp av växthusgaser.Oron för klimatet är stor. Det är inte dig det är fel på, det är politiken. Medan politikerna debatterar vad som borde göras fortsätter utsläppen vara skyhögt mycket högre än vad som är hållbart. I Alliansens Sverige har vi inte ens ett tydligt mål för minskade utsläpp till år 2050. Nya spelregler behövs för att medborgare, företag och kommuner ska våga investera klimatsmart.

Miljöpartiet föreslår att nästa regering lägger fast ett vetenskapligt förankrat mål för klimatpolitiken och att det sedan sätts bindande tak för utsläppen, mandatperiod för mandatperiod, hela vägen fram till år 2050. Till detta vill vi ha tydliga regler som skapar ordning och reda i klimatpolitiken.

Då vet alla vad som gäller. Då kan alla göra klimatsmarta val, från glesbygdsbon som ska köpa bil till koncernchefen som ska investera i maskiner till sina fabriker. Då tar politiken sitt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.