En grön omställning gynnar landsbygden

 

Idag fick jag en replik på VK om Miljöpartiets landsbygdspolitik. Här kan ni läsa om den

 

Replik till Henry Lundgren (16/10).

 

Landsbygdspolitik är mycket mer än bensinpriser. Miljöpartiet arbetar för en ökad service (skola, vård, räddningstjänst med mer) på landsbygden, sänkta avgifter och regelkrångel för småföretagare och en utveckling av ekologiskt jordbruk. Vi vill ställa om samhället och bryta det beroende av fossila bränslen som framför allt drabbar landsbygden.

 

Billiga fossila drivmedel har gjort att skolbarn, livsmedel och varor kan fraktas långa sträckor istället för att produktion och service sker lokalt. Inrikes tranporter står idag för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, och därför är det viktigt att effektivisera transporterna och övergå till förnybara drivmedel. En höjd koldioxidskatt och en lastbilsskatt som blir lika för svenska och utländska åkare är ett av många verktyg i den omställning vi vill göra, och som kommer skapa arbetstillfällen på landsbygden.

 

Ibland påstås att Sverige inte behöver ta något klimatansvar på grund av att vi har så få invånare. Enligt det resonemanget bör inte heller Danmark, Norge, Finland eller något av de andra hundra länderna med ännu mindre befolkning än Sverige behöva minska sina utsläpp.

 

Sveriges koldioxidutsläpp är ungefär tio gånger så stort per person som Nigerias, åtta gånger Pakistans och fyra gånger så stort som Indiens. Kina ligger snäppet högre än oss, men då beror mycket av deras utsläpp på att de producerar många av de varor som konsumeras i Västvärlden. Om vi i de rika länderna inte minskar vår konsumtion och våra utsläpp kommer våra krav på utvecklingsländer att minska eller hålla tillbaks sina utsläpp inte respekteras. Sveriges klimatarbete kan dessutom inspirera och hjälpa andra industrialiserade länder att minska sina utsläpp. Vi må vara ett litet land, men vi ska ta vårt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.