Umeå kan bli en verklig miljöhuvudstad!

Nyligen beslutades att Umeå kommun ska ansöka om att bli miljöhuvudstad 2016. Vi välkomnar detta och hoppas att det är mer än bara ännu ett diplom att hänga på väggen och vifta i ansiktet på dem som kritiserar beslut som går emot en hållbar utvekling. Vi vill att miljöhuvudstadssatsningen ska ge alla gröna krafter i Umeå möjlighet att skruva upp miljöarbetet och att de också får tid och resurser för att göra det. Därför är vi oroliga över de besparingar som drabbar verksamheterna i kommande budget.

Vi välkomnar den utomstående utvärderingen som kommer göras i samband med miljöhuvudstadsansökningen. I Umeå finns kompetens, engagemang och resurser för att bli en förebild inom stadsutveckling, men trots att det finns miljösatsningar som förtjänar att lyftas fram så har vi mycket kvar att göra innan vi är värda att kalla oss miljöhuvudstad. Bland annat luftkvaliteten är under all kritik, det planeras för ett fortsatt bilberoende och ökad konsumtion genom byggandet av fler externa köpcenter och trots att många av miljömålen är satta till 2012 har ännu ingen uppföljning gjorts. Det är inte värdigt en miljöhuvudstad.

Umeå som miljöhuvudstad kan bli ytterligare ett sätt att marknadsföra Umeå och slå blå dunster i ögonen på vår omvärld. En titel att slänga sig med och gömma sig bakom för att sedan nöja sig med det miljöarbete som redan gjorts och gå vidare till nya prestigeprojekt.  Eller så kan det leda till att vi mobiliserar oss i bred skala och intensifierar omställningen till ett hållbart samhälle som ger miljöfrågorna högsta prioritet även när ett eventuellt miljöhuvudstadsår är över. Vi hoppas på det senare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.