Mer eko i skolan

Ekologisk mat är på tapeten. Västerbottensnytt rapporterade igår att familjer som av etiska skäl vill ge sina barn ekologisk mat som specialkost får avslag av Umeå kommun. Ett flertal rapporter har den senaste tiden belyst de allvarliga riskerna för de arbetare som jobbar med besprutade grödor, och de negativa hälsoeffekter som kontinuerlig konsumtion av besprutad mat kan ge, särskilt för barn och unga.

Ett av kommunens beslutade miljömål är att minst hälften av all mat som serveras i skola och omsorg ska vara ekologisk senast 2012, Trots att det är 2013 har man bara kommit halvvägs. En anledning till detta kan vara att inköpspriserna för ekologisk mat ofta är högre. Då kommunen tvingats till nedskärningar är det svårt att hitta medel för att öka utgifterna för mat. En lösning på det problemet skulle kunna vara att öka andelen vegetarisk mat, som generellt är billigare, och lägga de insparade pengarna på att öka andelen ekologiska varor. Från och med nästa år kommer vegetariskt att serveras en gång i veckan inom kommunen, men det finns möjlighet att öka andelen vegetariskt ytterligare.

 

Skulle Du vara beredd att inom skola, vård och omsorg byta en portion mat ytterligare i veckan mot vegetarisk kost mot att den ekologiska andelen råvaror i maten ökade?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.