Förintelsen minnesdag i Umeås skolor

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för förintelsen, och vi beslutade nyligen i för- och grundskolenämnden att dagen ska uppmärksammas i Umeås skolor. Det sägs att de som inte kommer ihåg historien är dömda att upprepa den, och i en tid när högerextrema krafter är på frammarsch är det viktigare än någonsin att minnas vilka resonemang och tankegångar som ledde fram till den tragedi och katastrof som förintelsen var. Därför är det bra att dagen kommer att uppmärksammas i Umeås skolor. Under andra värdskriget förintades några miljoner judar, och det är helt rätt att det ska uppmärksammas. Men många gånger glöms det bort att judarna inte var den enda folkgrupp som drabbades, utan att minoriteter var utsatta för nazisternas förtryck. Därför begärde jag när beslutet om minnesdagen skulle tas att även andra grupper som drabbades under förintelsen skulle bjudas in till dagen, och jag är glad att jag fick gehör för detta hos övriga i nämnden.

Minst en halv miljon romerdödades av nazisterna under andra världskriget. Till koncentrationslägren och gaskamrarna fördes även hundratusentals funktionshindrade och tusentals homosexuella. Den 27 januari 1945 befriades de överlevande fångarna i koncentrationslägret Auschwitz, och var en viktig vändpunkt i ett av mänsklighetens mörkaste kapitel. Det är en bra dag att påminnas om alla människors lika värde och uppmärksamma alla dem som ständigt kämpar för mänskliga rättigheter. Vi har fortfarande en hel del att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.