Välkomnar Umeå nya invånare?

Jag har reagerat på siffrorna och undrar vad kommunledningen har tänkt göra åt problemet genom en enkel fråga till KS ordförande Lennart Holmlund i kommande kommunfullmäktige

Dagens samhälle publicerade nyligen en sammanställning av flyktingmottagandet i Sveriges tjugofem största kommuner. Umeå hamnade på plats 22. Umeå tar emot 11,1 flyktingar per 10 000 invånare. Rikssnittet är 31,7. Alltså nästan tre gånger så mycket.

På grund av syrienkonflikten förutspår migrationsverket en ökning av antalet asylsökande under 2014. Upp till 69 000 personer väntas söka asyl i Sverige detta år. Vi som bor i Sverige har tur som bor i ett samhälle med fred. Det är vår skyldighet att hjälpa dem som är mindre lyckligt lottade.

Enligt länsstyreslen är det främst tack vare invandringen som Västerbottens län har haft en befolkningstillväxt under de senaste fem åren. Men det är kommuner som Bjurholm, Dorotea, vindeln och Vilhelmina som har tagit det största ansvaret för flyktingmottagandet. I Umeå hade vi i november 2013 endast tagit emot 18 % av det antal anvisade som var målet för året. Det stämmer dåligt med ambitionerna att bli 200 000 invånare till 2050.

Bostadsbristen används ofta som en ursäkt. Men behovet av bostäder för nyanlända kan knappast ha kommit som någon överraskning, då Migrationsverkets prognoser brukar stämma rätt väl. Det finns tomma lokaler i Umeå som skulle kunna anpassas till bostäder. Om viljan finns kan man lösa problemet.

-Har du några konkreta lösningar för att rätta till den situation som nu är under all kritik?

-Är du beredd att ta fram en långsiktig plan för hur Umeå kommun ska bereda plats för de anvisade flyktingar som beräknas komma till Umeå enligt Migrationsverkets prognoser?

-Om svaret på föregående fråga är ja, när kommer en sådan plan?

 

Nasser Mosleh

Miljöpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.