Planera långsiktigt för ett öppet Umeå

Insändare i dagens VK

Höstens manifestationer mot nazism och rasism samlade tusentals Umeåbor och visade att vi är många som vill ha ett öppet samhälle. Trots detta är Umeå en av de större kommunerna i Sverige som tar emot allra minst flyktingar. Förra året tog Umeå endast emot 37 anvisade nyanlända. Beräknat på de överenskommelser som gjorts beräknar länsstyrelsen att Umeå borde tagit emot runt 200.

Det beslutade befolkningsmålet innebär en ambition att Umeå ska växa med över 80 000 invånare under kommande 36 åren. Oavsett om det målet uppnås eller inte är det troligt att en betydande del av de nya Umeåborna har utländskt ursprung, och att en del av dem är flyktingar.

När vi i senaste kommunfullmäktige frågade Lennart Holmlund om han är beredd att ta fram en långsiktig plan för hur flyktingmottagandet ska öka i kommunen fick vi svaret att en sådan plan inte kan göras förrän det finns tillräckligt med bostäder. Vi håller med om att bostadsbristen är ett allvarligt problem i Umeå. Men den ursäkten hjälper inte de nyanlända som är i behov av ett hem och en möjlighet att hitta sin plats i ett nytt land. Vi menar att det är just på grund av bristen på bostäder som det behövs en långsiktig plan.

Umeå tog förra året emot 0.3 anvisade per tusen invånare, vilket kan jämföras med Skellefteå som tog emot 1,3 trots att de också har bostadsbrist. Skillnaden ligger i planering. I Umeå har vi stor erfarenhet av att ta fram långsiktiga strategier inom olika områden. Umeå bör genom samverkan mellan kommunens verksamheter och bolag och privata aktörer ta fram en långsiktig strategi för att kunna bereda plats för de människor som flytt till Sverige. Det handlar om medmänsklighet och om att vilja.

Nasser Mosleh, gruppledare, Miljöpartiet de gröna i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.