Nya regler ökar rörligheten

Miljöpartiet de gröna och regeringen är nu överens om flera olika förslag som har en sak gemensamt – de gör det lättare för människor att röra sig mellan länder.

I dag lever många delar av sina liv i olika samhällen. Att en person flyttar mellan hemländer och kanske gör det flera gånger, så kallad “cirkulär migration”, är bra och skapar utveckling. Vi behöver lagstiftning som är modern och anpassad efter den globaliserade värld vi lever i i dag.

Därför har Miljöpartiet och regeringen nu kommit överens om ett stort antal förändringar som ska göra det lättare för människor att röra sig till och från Sverige.

Förändringarna innebär bland annat att:

  • Det blir lättare att få permanent uppehållstillstånd, exempelvis för doktorander.
  • Den som får avslag på sin asylansökan, men redan har etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden får nu lättare att stanna i Sverige på arbetstillstånd, så kallat spårbyte.
  • Det ska vara möjligt för internationella studenter att stanna kvar och söka arbete efter slutförda högskolestudier.
  • Det blir lättare för arbetskraftsinvandrare att kvalificera sig för att få permanent uppehållstillstånd.

Sverige ska vara en plats som människor vill flytta till för att arbeta, studera och forska. Migration och rörlighet är bra eftersom människor utvecklas av nya erfarenheter och våra kunskaper sprids när vi byter miljö. Det gäller inte minst när människor flyttar fram och tillbaka mellan länder. Då behöver vi ha en lagstiftning som gör detta möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.