Europa bör välja den gröna vägen

Europa står inför stora utmaningar och måste välja väg. Ska vi möta klimatutmaningen och den ökande arbetslösheten med rädsla och hat, eller ska vi möta den med öppenhet och framåtanda? För miljöpartiet är det självklart vad vi vill göra. Vi menar att ett öppet och demokratiskt Europa och en stor satsning på klimatet är rätt väg att gå för ett modernare och tryggare Europa.

Den 25 maj har vi som medborgare möjligheten att påverka utvecklingen i Europa genom vår röst till EU-parlamentet. Från miljöpartiets sida vill vi lyfta fram två frågor som vi tycker är extra viktiga, och som vi kommer driva i EU om vi får förtroendet: Klimat och mänskliga rättigheter.

Klimatfrågan är avgörande för utvecklingen i Europa. För att möta klimathotet behövs både individuellt ansvar och storskaliga lösningar. Vi vill höja ambitionerna så att EU blir en föregångare i klimatpolitiken och tar huvudansvar för att få till stånd en global klimatöverenskommelse, samtidigt som vi hjälper fattigare länder med deras klimatomställning.

Vi vill satsa på att bygga om Europa genom satsningar på järnväg, förnybar energi och gröna stadsdelar. Förutom att minska våra utsläpp skulle en kraftig satsning på förnybar energi enligt EU-kommissionen kunna skapa fler än tre miljoner jobb inom tio år. Det är välbehövligt i ett Europa med hög arbetslöshet och ökande social spänning.

Främlingsfientligheten växer sig starkare i Europa, och högerextrema partier är på frammarsch. Redan idag är det förenat med livsfara för många människor att försöka fly till Europa, ändå vill vissa partier göra det ännu svårare. Vi vill vända den utvecklingen och göra det lättare för människor i nöd att söka asyl i ett mer öppet och humant Europa.

Nasser Mosleh, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.