Hållbar utveckling

Moderaterna måste våga tänka utanför lådan. Jakten på arbetade timmar har fått dem att glömma varför arbete behöver utföras i första hand: För att vi som samhälle ska kunna tillfredsställa våra gemensamma behov. Den chilenske nationalekonomen Manfred Max-Neef har identifierat nio mänskliga behov som varit desamma i alla kulturer och i alla tider: fysiska behov, trygghet/beskydd, engagemang, avkoppling, tillgivenhet, förståelse, kreativitet, identitet/mening, och frihet.

Det ekonomiska systemet ska vara ett verktyg för att dagens människor ska få dessa behov tillfredsställda utan att äventyra framtida generationers möjligheter att få detsamma.

Det ligger i den mänskliga naturen att söka ständig utveckling. Det är positivt. Men vi måste skilja på begreppen hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt. Den ekonomiska utveckling vi ser idag, som är beroende av ett ökande uttag av naturresurser och energi är inte hållbar.

Vi ska inte sträva efter att skapa arbete, utan skapa ett samhälle som delar på de arbeten som behöver göras för att alla människor ska få sina grundläggande behov tillfredsställa och kunna leva rika liv, utan att framtida generationers möjligheter äventyras.

En kommentar

  1. Palle

    Håller med dig om att det behöver skiljas på olika sorters utveckling och att de jobb som finns behöver fördelas bättre så varken det blir en stor mängd arbetslösa eller en stor mängd sönderstressade.

    Hur man tar sig dit är dock en bra fråga – kanske har med personlig inställning att göra.
    Frihet och fritid versus fina saker som kostar mycket pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.