Miljöpartiet vill avskaffa höga politikerpensioner redan i höst.

PRESSMEDDELANDE

I ett kommande förslag till omställningsstöd för politiker föreslås att avgående politiker istället för att få pension ska få stöd till att hitta ett nytt jobb. Men förändringarna gäller bara nya politiker. Det är Miljöpartiet kritiska till.

 

I månadens kommunfullmäktige ska ett förslag till omställningsstöd för politiker behandlas. Förslaget berör de politiker som har uppdrag motsvarande minst 40 % av heltid.  Avtalet är framtaget av Sveriges Kommuner och Landsting och innebär att politiker efter avslutat uppdrag förväntas söka jobb istället för att gå i pension. Det nya avtalet gäller dock enbart de politiker som nytillträder efter valet 2014. De politiker som redan har uppdrag och väljs om i höst får samma avtal som de har nu. När förslaget behandlades i kommunstyrelsen yrkade Miljöparitet på att det nya avtalet även ska gälla de politiker som tidigare haft uppdrag om de blir omvalda till hösten.

 

–         Det nya avtalet är i linje med Miljöpartiets politik. Vi har länge drivit att höga löner och pensioner för politiker ska begränsas. Men avtalet borde gälla för alla politiker. Ingen är tvingad att ställa upp för omval i höst, och ställer man upp är det inte säkert att man får förnyat förtroende av väljarna. Eftersom alla vet vilka regler som gäller inför valet 2014 är det rimligt att samma regler gäller för alla som väljs in, säger Nasser Mosleh, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Umeå.

När ett liknande förslag om ändringar av pensionsbestämmelserna för riksdagpolitikerna behandlades i riksdagen hade Miljöpartiet samma åsikt. Då med stöd av V, C och SD.

 

–         I våra kontakter med SKL har vi fått svaret att vårt yrkande går att genomföra, förutsatt att en del administrativt arbete görs. Vi tycker att det är viktigt att visa att kommunens beslutsfattare agerar efter samma spelregler som resten av umeåborna. Kräver vi att arbetslösa medborgarna ska söka jobb borde samma sak gälla för politiker, säger Nasser Mosleh.

 

För mer information, kontakta:

Nasser Mosleh

[email protected]

0705698183

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.