Umeåbarn förtjänar eko-frukt

Interpellation till Margareta Rönngren, ordförande i för- och grundskolenämnden.

Enligt det lokala miljömålet om en giftfri uppväxt ska inga gifter som påverkar miljön eller hälsan för barn förekomma på skolor efter 2012.

Vad barnen äter är en viktig del av den giftfria miljön. Undersökningar visar att 87 % av den frukt som odlas i Sverige innehåller rester av bekämpningsmedel. Mängderna är för det mesta under gränsvärdena, men det är svårt att förutspå effekterna när många små mängder kemikalier samlas i kroppen – den så kallade cocktail-effekten.

Barn är mer känsliga eftersom deras hjärnor och nervsystem fortfarande utvecklas. Dessutom äter de mer i förhållande till sin kroppsvikt. Därför menar forskare att det är extra viktigt att små barn äter ekologisk frukt.

Våra val påverkar inte bara de barn som äter frukten. Besprutningen av odlingar påverkar hälsan hos dem som arbetar eller bor i anslutning till odlingarna. Som exempel får mammor som har arbetat i danska växthus oftare barn med missbildade könsorgan eller för tidig bröstutveckling.

Umeå kommun är en stor kund som kan påverka genom sina val. Att främja det ekologiska jordbruket är bra för jordbrukarna och miljön. Och barnen i förskolan är beroende av att vi vuxna väljer det som är bäst för dem.

 

Med anledning av detta undrar jag:

–         Hur stor andel av den frukt som serveras i förskolan är ekologisk?

–         Kommer du att aktivt arbeta för att all frukt som serveras i förskolan ska vara ekologisk samt frigöra medel för att möjliggöra detta?

 

Nasser Moseh, Miljöpartiet de gröna i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.