En mänskligare politik

Miljöpartiet går till val på fyra huvudfrågor: Klimat och miljö, Nya Jobb, Skola och utbildning och Jämställdhet.

Nästan var femte röstberättigad under tjugofem års ålder sympatiserar med Miljöpartiet. Det om något signalerar att vi är ett parti för framtiden. Vi driver en politik för ett långsiktigt hållbart samhälle, så att framtida generationer ska få samma möjligheter som oss att leva rika liv. För detta behöver ekonomin anpassas och samhället byggas om så att vi lever inom planetens ramar. Den omställningen kommer att skapa fler arbetstillfällen. Alliansens politik med skatesänkningar, högre krav och ett svagare skyddsnät har tvingat ut sjuka människor på arbetsmarknaden, men inte skapat nya jobb. Det är dags för en mänskligare arbetslinje. Vi vill hjälpa fler unga att hitta vägar till jobb genom studier och utbildningar. Vi vill göra det lättare för företag att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter och avskaffat sjuklöneansvar för företag. Genom en omställning och klimatanpassning av samhället kommer många nya jobb att skapas när vi bygger järnväg och utvecklar den förnyelsebara energin. Sverige ska bli ett föregångsland som inspirerar andra länder att ta ansvar i klimatfrågan. Det ska löna sig att vara miljösmart. I affären såväl som i styrelserummet.

Även skolpolitiken har blivit hårdare under alliansens tid. Istället för att skärpa kraven och öka administrationen och stressen i skolan vill vi fokusera på ett lustfyllt lärande. Vi vill ge eleverna det stöd de behöver och lärarna en bättre arbetsmiljö och förutsättningar att göra ett bra jobb.

Idag har människor olika förutsättningar beroende på vilket kön de tillhör. Det måste förändras. Vi är ett feministiskt parti och prioriterar jämställdhetsfrågorna. Vi vill arbeta för mer jämställda löner, jämnare uttag av föräldraförsäkringen och fler kvinnor på maktpositioner. Vi vill stärka det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor och införa samtyckeskrav i sexualbrottslagen. Vi vill ha ökade rättigheter för HBTQ-personer. Det är dags för en grönare, mänskligare politik.

Nasser Mosleh, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Umeå

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.