Stoppa näthetsen

Miljöpartiet ser allvarligt på att allt fler unga tjejer och killar far illa på nätet. Diskriminering, hets och förtal sprids utan att vuxna tar ansvar. Vi vill därför öka vuxennärvaron på nätet, öka barns och vuxnas kunskap om vad som är rätt och fel på nätet och täppa igen lagstiftningshål. Vårt förslag är att inte bara hets mot folkgrupp och olaga våldsskildringar som idag är olagligt ska tas bort från kommentarsfält i bloggar, utan även inlägg som är kränkande förtal.

Vi föreslår ett paket med flera åtgärder där vi på olika sätt vill stärka vuxennärvaron på nätet – exempelvis från lärare och föräldrar. Vi vill också satsa på utbildning i hur man kan motverka näthat och ge ett uppdrag till rättsväsendet att tydligare prioritera näthatsbrott.
Vi vill även göra ett tillägg i den så kallade “BBS-lagen”, Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Syftet med lagen är att fastställa ansvar för den som tillhandahåller tjänsten att hålla uppsikt över anslagstavlan och ta bort meddelanden som uppenbart utgör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring eller meddelanden där den postande användaren uppenbart gjort intrång i upphovsrätten. Vårt förslag går ut på är att lägga till “förtal” i listan ovan.

Detta innebär inte att alla bloggar ska registreras, att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds. Även i framtiden ska man kunna blogga anonymt, men vi uttalar att det behövs ett större ansvarstagande från de som uttrycker sig på nätet, inte bara åtstramning för internetleverantörer. Därför följer vi utvecklingen till ökat ansvar genom frivilliga koder som stora aktörer som Facebook och Instagram har. Vi vill också verka för internationell praxis som underlättar för rättsväsendet att samverka kring hur man stävjar brottslig verksamhet genom internet

En kommentar

  1. "Dosan"

    Dumheter. Att försöka lösa problemet med ”näthat” gör man inte genom att lagstifta, man gör det genom att skapa trygghet och tillit – något som politiker är konstant usla på att göra nuförtiden. BBS-lagen är fullständigt förlegad och om ni tänker ”skärpa” den kommer ni bara att förflytta alla dessa problem längre bort från öppna forum. Att göra innehavaren av exempelvis en blogg ansvarig för det som andra skriver på den är vansinnigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.