Vi fokuserar på miljön i riksdagsvalet.

Barnens framtid står på spel. Miljöpartiets uppgift efter EU-valet, där
miljöfrågan sågs som en av de viktigaste frågorna, är att visa att miljöfrågorna
är minst lika viktiga i riksdagsvalet.

Vi kommer bland annat att fokusera på följande tre frågor:

Tåg och kollektivtrafik

Moderniseringen och utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet är en nyckel för att få folk att välja tåget framför bilen eller flyget, och på så sätt minska utsläppen från trafiken. Miljöpartiet har till skillnad från alliansen pengar avsatta i vårt budgetförslag för att påbörja detta omedelbart efter valet.

Förnybar energi

100 procent av all el-produktion och uppvärmning i Sverige ska komma från förnybar energi, senast år 2030. Under mandatperioden ska användningen av fossila bränslen kraftigt minska, flera gamla kärnkraftsreaktorer stängas, energianvändningen effektiviseras och förnybara energikällor byggas ut. Det ska bli mer lönsamt att sätta upp solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården. Alliansen har inte antagit något mål om detta, utan har istället öppnat upp för att bygga ny kärnkraft.

Ta bort gifterna

Sverige ska ta strid i EU för förbud av farliga ämnen. När EU:s regelverk inte räcker till ska Sverige gå före med nationell lagstiftning. Platser där barn vistas dagligen, till exempel förskolor och skolor, ska vara giftfria. Även maten och jordbruket ska minska användningen av gifter. Därför vill MP återinföra stödet till ekologisk produktion, öka upphandlingen av ekologiskt till skolor och förskolor samt ta tillbaks skatten på konstgödsel som alliansen slopat.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.