Bostadsbristen i Umeå

Här kan ni läsa mitt svar på frågorna från Totalt UMEÅ.

1) Bostadsbristen är stor. Målet är att Umeå ska växa till 200 000 invånare till 2050 och varje höst flyttar tusentals studenter till stan för att läsa på universitetet. Hur vill ni lösa bostadsfrågan?

Smarta lösningar som skapar bostäder som fler har råd med kan stimuleras genom både regelförenklingar och kreativitet. Ett sätt att minska ytorna i enskilda lägenheter är att arbeta mer med gemensamhetsutrymmen i flerbostadshus.

Parkeringsnormen bör även ses över. Den både fördyrar byggen och tar viktig yta i anspråk. Den framgångsrika och uppmärksammade modellen med gröna parkeringsköp, (där antalet parkeringsplatser kan minskas mot att hållbara alternativ till bilåkande underlättas) bör även kunna användas i bostadsbyggande. Miljöpartiet har fått in en sådan möjlighet på universitetsområdet och vill att det utvidgas.

Miljöpartiet vill också att staten ska ta ett större ansvar genom att ge ekonomiskt stöd till byggandet av studentbostäder och att akademiska hus själva ska tillhandahålla studentbostäder. Genom att fler studentbostäder byggs minskar trycket på andra små lägenheter.

 

2)Hur ser ni på det kommunala bolaget Bostadens roll?

Bostaden har en mycket viktig roll i att tillhandahålla bostäder även till dem som inte önskar, eller av olika anledningar inte har möjlighet att köpa en bostad. En bostad är en mänsklig rättighet. Bostaden bör spela en aktiv roll i att hjälpa människor i extra utsatta situationer att få en plats att bo på. Utan en trygg bas är det svårt att få resten av livet att fungera bra.

Nasser Mosleh

Gruppledare för MP i Umeå

En kommentar

  1. Jan-Erik Vahlström

    ”Bostaden bör spela en aktiv roll i att hjälpa människor i extra utsatta situationer att få en plats att bo på” skriver du. Jag håller fullständigt med dej om detta, men nu fungerar det inte så. I det fallet är Bostaden som vilken annan hyresvärd som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.