Varför vill vi höja lärarlönerna?

För att eleverna ska få mer tid med sina lärare. Då måste vi anställa fler i skolan, och då måste fler vilja jobba i skolan. Sedan 2006 har var fjärde lärare lämnat sitt jobb av andra skäl än pension. Samtidigt står platser tomma på lärarutbildningarna. Om vi inte får fler att vilja bli lärare kommer vi inte lyckas med att se till att varje elev får den tid med en kunnig och engagerad lärare som man förtjänar.

  1. Hur mycket vill vi höja lönerna med?

Från fackligt håll har man pratat om behovet av en höjning av lönerna för alla lärare med 10 000 kronor. Det är anledningen till att den siffran syns i debatten och i våra beräkningar.

Vårt förslag om 3,7 statliga miljarders satsning per år i statliga pengar motsvarar en höjning om 7,5 procent för alla de lärare, som inte omfattats av karriärstjänstereformen. Som motkrav på kommunerna och de enskilda huvudmännen vill vi ställa att lärarna får en kollektivavtalad löneökning om märket i avtalsrörelsen om 3 procent under de kommande tio åren. Då kommer genomsnittsläraren tjäna 10000 kr mer i månaden inom åtta år.

Hur finansierar vi satsningen?

Huvuddelen av finansieringen kommer av att vi backar skattesänkningarna något på inkomster över 40000. Det blir 150 kronor mer i skatt för någon som tjänar 45000 i månaden. De pengarna är vi övertygade att man är beredd att bidra med för att fler ska anställas i skolan och lönerna bli högre.

Vi lägger in statliga pengar så lärarlönerna kan höjas med i genomsnitt 3000 första året. Det innebär att lönerna generellt sätt kan komma upp med 10000 kr mer i månaden inom en åttaårsperiod.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.