Nu satsar vi på tåg i tid

Tåg är ett modernt och klimatsmart sätt att resa och transportera gods. När fler resenärer och företag väljer tåget är det en vinst för både klimatet och miljön.

Tågets utsläpp är så små att det krävs hela 47 000 tågresor för att motsvara utsläppen från en enda bil, på sträckan Stockholm-Göteborg. En modern järnväg är avgörande för att sänka trafikens höga utsläpp.

De senaste åren har det bristande järnvägsunderhållet lett till att arbetspendlare står och fryser på perrongen när tågen inte kommer, och att företag inte får de råvaror de behöver levererade i tid. Det medför stora samhällsekonomiska kostnader.

Nu satsar vi på tåg i tid

Resenärer och företag måste kunna lita på att tågen går i tid och att vi har ett fungerande järnvägsnät. Därför föreslår den rödgröna regeringen 1,24 miljarder kronor extra till drift och underhåll av järnvägen, per år, den kommande mandatperioden.

Den nya regeringens föreslagna satsning är totalt ca 5 miljarder mer på fyra år, jämfört med vad den tidigare alliansregeringen aviserade. Nivån för i år, 2014, var 7,3 miljarder kronor. Det är alltså en ökning med nästan en sjättedel de kommande fyra åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.