Umeå mot rasism och nazism

Mitt tal på dagens stora manifestation:
Kära vänner, kära kamrater, kära Umeå.
Det värmer hjärtat att så många dykt upp för att visa solidaritet mot rasism och nazism i Sverige.
 
Men tyvärr så har världen förändrats. Sverige har förändrats
 
Rasism och nazism är endast två ord, men det är två ord som inte får underskattas. Det kan vi se nu och det har vi sett genom historiens gång. Detta har länge varit ett problem i samhället, det är ett gift som föds av hat för det annorlunda. Annorlunda som i utseende, annorlunda religion eller annorlunda kultur.
 
Idag finns det krafter som påverkar samhället, en påverkan som skapar rädsla bland människor i Sverige som leder till främlingsfientlighet  och som i sin tur leder till rasism och nazism.
 
Och nu kan vi observera en helt annan nivå. Det sker inte endast med ord. Det sker med också med blod.
 
När någon attackerar en person på grund av hudfärg. När flyktinganläggningar bränns ner. När någon blir attackerad endast på grund av att de bär en slöja. Men den 22 oktober fick vi se en helt annan nivå. En man bestämde sig för att ta ord till mord och i följd av det miste två unga personer livet. Drömmar släktes och familjer lämnades förkrossade.
 
Därför är det viktigt att vi främjar gemenskap, vi måste främja solidaritet. 
Solidaritet bland den svenska befolkningen, ett främjande av förståelse och kärlek, ett främjande av öppna diskussioner, att vi pratar med varandra på jobbet på skolan och på fritidsverksamheter. Solidaritet måste bli en livsstil för att vi ska lyckas bekämpa rasism och nazism. 
 
Det här är viktigt för det svenska folkets framtid! Vi måste lära oss av tidigare historiska händelser och jobba intensivt för att förhindra att det sker igen. Vi är här idag för att påminna oss själva om vad som har hänt tidigare och vad som kan komma att hända framöver.
 
Låt oss förenas. Vi är ett. Vi är Sverige.
 
Tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.