Regeringen kommer att införa tillfälliga gränskontroller

Regeringen kommer imorgon torsdag 12/11 besluta om att införa tillfälliga gränskontroller. Beslutet fattas efter att Migrationsverket idag begärt att gränskontroller ska införas.

Gränskontroller innebär kontroll av pass eller ID-kort som om resan skulle ske från ett land utanför EU. Det innebär inte att Sverige stänger sina gränser.​

Migrationsverket behöver så tidigt som möjligt kunna identifiera de personer som kommer till Sverige för att ta hand om dem på bästa sätt. Asylsökande ska sättas i kontakt med Migrationsverket och vissa personer kan behöva få hjälp av sjukvård eller socialtjänst.

Beslutet innebär inte heller ​att det blir svårare att söka asyl i Sverige. En person som kommer till gränsen och anger att han eller hon vill söka asyl kommer att få göra det. Det blir lättare och snabbare komma i kontakt med Migrationsverket, eftersom man kan få informationen om vart man ska vända sig direkt av gränskontrollpersonalen.

För Miljöpartiet är det avgörande att det här är ett beslut som kommer sig av att det finns en begäran från myndighet, inte ett i sig politiskt motiverat beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.