Stödspar

Har lämnat denna motion till Umeå KF

 

Motion om Stödspar

17 november 2015 – Motion till kommunfullmäktige

Bakgrund

Kommunen har en vilja att på olika sätt stötta det lokala näringslivet och organisationer. Miljöpartiet ser även att sociala innovationer och socialt företagande är i fokus. Vi föreslår att kommunen ser över hur vi kan ge stöd på olika sätt och med vilka syften. Ett sätt kan vara genom Stödspar. I korthet innebär Stödspar att en kommuns sparande ger företag och organisationer möjlighet till räntefritt lånekapital. På så sätt kan kommunen stötta lokal utveckling och olika framtidsprojekt, utan att behöva riskera sina pengar. Stödsparär ett koncept som är unikt för JAK Medlemsbank.

Så här fungerar det

Kommunen öppnar ett konto i JAK Medlemsbank och sätter in en summa pengar.

I kommunen finns ett företag eller organisation som behöver låna pengar. Man gör en ansökan om lån hos JAK Medlemsbank men har svårt att finansiera både amortering och sparande. De kan då vända sig till kommunen med en förfrågan om Stödspar, vilket innebär att kommunen istället sparar åt företaget eller organisationen. Därmed minskar företagets/organisationens månadsbetalning.

Pengarna tillhör fortfarande kommunen och riskerar inte att förloras. JAK Medlemsbank gör en sedvanlig kreditprövning. Om och när lånet har beviljats, tillkommer en lånekostnad för företaget/organisationen motsvarande 3 – 4 procent effektiv ränta.

Det är kommunen själv som bestämmer kriterierna för Stödspar.

Ett antal kommuner i Sverige har ett stödsparande i JAK medlembank. I Skellefteå kommun infördes Stödspar år 2007. Hittills har kommu­nen genomfört sju stödsparprojekt, ytterligare tre är under hand­läggning hos JAK.

Syfte

Företag och organisationer får möjlighet till räntefritt lånekapital. På så sätt kan kommunen stötta lokal utveckling och olika framtidsprojekt.

Miljöpartiet de Gröna föreslår kommunfullmäktige besluta:

Att utvärdera Stödspar konceptet och kriterier för Umeå kommun.

Miljöpartiet de gröna i Umeå

En kommentar

 1. Pelle

  En fundering jag har är varför kommunen ska ha en effektiv ränta på 3-4% .jag lånar idag till 2,2% EFFEKTIV ränta på mina företagslån??
  Mad andra ord ska ni låna ut pengar till riskföretag, kommunens kunnande i företagande borgar ju inte för att ni politiker klarar av att värdera företagens framtid.
  Vi har ju ett företag inom grön kollektivtrafik med enbart en nuvarande kund (Umeå kommun) detta företag har inte ens en fungerande säljorganisation och kommer troligen att läggas ner efter leveranser de har i order från Umeå lokal trafik.
  Vem kommer att supporta service tex på dessa produkter som detta luftslott sålt till er.
  Det är ju bara att titta på ert fjäskande för Sorubin som bara var ett flumföretag med stulna ideer .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.