Huvudbudskap från regeringen

Sverige vill att ta ansvar för de människor som flyr från krig och konflikt. Vi har tagit emot 80 000 asylsökande under de senaste två månaderna och så många barn och unga att det motsvarar minst 100 nya skolklasser i veckan.

Myndigheter och kommuner slår nu larm om att viktiga samhällsfunktioner inte klarar av ansträngningen. Det är svårt att hitta sängplatser och det saknas skollokaler och lärare. Sjukvården och socialtjänsten är hårt belastad.

Vi har som land ansträngt oss till vårt yttersta, men det är inte längre hållbart. Vi måste därför få ner antalet personer som söker asyl i Sverige och skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande.

Regeringen vill därför under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder.

För att vi ska ha ordning och reda och kontroll över vilka som kommer till Sverige vill regeringen också kombinera gränskontrollerna med ID-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.

Det här är svåra, men nödvändiga åtgärder som krävs att få ner antalet personer som söker asyl och värna asylrätten. Regeringen kommer nu att bjuda in de partier som gjorde den första överenskommelsen om insatser på migrationsområdet för att diskutera dessa åtgärder.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.