Det fanns inte och finns inte en riksdagsmajoritet för att ändra ägardirektiven.

 Vattenfall har presenterat att de vill sälja hela Vattenfalls tyska brunkolverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH.

2010 antog riksdagen nya ägardirektiv för Vattenfall. Miljöpartiet lade ett alternativt förslag med tydligare klimatstyrning, vilket röstades ner. Efter att Miljöpartiet tagit plats i regeringen avbröts Vattenfalls planer på expandering av brunkolsverksamheten. Senare under hösten meddelade Vattenfall att de hade planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten.

 Utifrån dessa förutsättningar har Miljöpartiet undersökt framkomliga vägar för Vattenfall istället för att sälja skulle planera för avveckling av brunkolet.

Det är omöjligt att utifrån dagens ägardirektiv stoppa försäljningen av klimatskäl. För det hade andra ägardirektiv krävts när Vattenfall offentliggjorde sina planer på försäljning. Det fanns inte och finns inte en riksdagsmajoritet för att ändra ägardirektiven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.