Flygskatt

Miljöpartiet har länge velat ha en flygskatt och det är därför mycket positivt att det nu finns ett konkret förslag på bordet att gå igenom ordentligt.

Utredningen om flygskatten har lämnat sitt betänkande. Det ska remitteras inom kort och sedan beredas i Regeringskansliet. Detta kan komma att innebära att kompletterande analyser tas fram. Regeringens ambition är att införa en skatt på flygresor.

Klimatläget är mycket allvarligt, det har vi sett inte minst senaste veckan med rapporter om utvecklingen i Arktis. Det är av största vikt att vi lyckas med ambitionerna från Parisavtalet. För att göra det krävs betydligt kraftigare utsläppsminskningar än vad som hitintills presenterats. Alla länder behöver nu stärka sitt arbete, det har vi enats om i Paris. Det gäller inte minst utvecklade länder som Sverige som har ett ansvar att gå före.
Utsläppen från svenskarnas flygande har ökat med ohållbara 61% sedan 1990 och kommer fortsätta öka om vi inte vidtar åtgärder- svenskar flyger mycket och långt och vi har kapacitet att ta ansvar för de utsläpp vi orsakar.

Miljöpartiets verkar i regeringen för att det ska vara lättare att ta klimatansvar.  Dagens låga beskattning är orimlig i förhållande till flygets klimatpåverkan, med en skatt kommer flyget att i större utsträckning bära sina klimatkostnader.

 

4 kommentarer

  1. Olle

    Här håller jag med om att insats måste göras men detta är inget nån politiker i de större partierna vågar ta tag i.
    Titta på Hans Lindbergs blogg ,han sitter och ljuger om flygets utsläppsnivå , bättre fakta kan han väl prestera än dessa. Detta kommer att skapa problem ,ja, men detta måste vi ta tag i.

  2. olle

    Den riskerar bli en dyr och ineffektiv skatt. Utsläppen regleras på EU-nivå och en minskning i Sverige betyder att utsläppsrätterna under EU-taket kan användas av andra, exempelvis utländsk kolkraft. Att från svensk sida exportera utsläpp till utlandet är en ineffektiv miljö- och klimatpolitik. Det finns andra åtgärder som är mer effektiva och som ger riktiga miljöresultat

  3. urban

    Tyvärr kommer det inte att påverka antalet flyg vare sig i eller ovanför vårt land så väl som globalt. Vi måste få till globala lösningar. Detta är inget annat är ett behov att få in mer skattemedel.

    Jag tycker man borde göra tydliga listor på vad är de sämsta för vår miljö, sedan gör man en bedömning av hur man gör något åt detta och vi måste ha hela värden som syn på den listan. Det går inte att att tro att bara vi i sverige ska göra skillnad, det gäller att gå på rätt problem som skapar störst problem

    • Olle

      Urban , vad som hamnar på denna lista är vad beställaren av utredningen vill ha på listan. Idag verkar inga riktiga forskningsresultat finnas utan idag beställer man dessa av forskare man vet står på ”rätt” sida. Och på internet blir lögner till sanningar och vise versa. Ta tex kravodlade maten ,det tär mer på miljön att ta fram denna än vi vinner på detta. Varför kan jag svara på med riktiga bevis men det tar för lång tid här. Men enkelt är att det går åt större arealer på grund av mekanisk bearbetning och läckande näringsämnen vid detta trädesbruk ,samt ökad bränsleåtgång för bearbetning av jorden . Lätt för stadsbor i MP som tycker och tror saker fjärmade från verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.