Regeringen skyddar marina områden för tumlare

Fyra nya marina Natura 2000-områden för tumlare ska inrättas och två redan befintliga områden utökas. Regeringens beslut innebär att en betydande areal kommer att tillföras Natura 2000-nätverket och att Sverige når målet att skydda minst 10 procent av de marina områdena till år 2020.

Ett av områdena, Hoburgs bank och Midsjöbankarna som tillhör Kalmar län och Gotlands län, är det största område som Sverige någonsin föreslagit som ett Natura 2000-område. Arealen är drygt 1 miljon ha. De övriga nya områdena för tumlare är Nordvästra Skånes havsområde, Havet kring Ven och Sydvästskånes utsjövatten. De fyra nya Natura 2000-områdena har en sammanlagd areal på drygt 1,1 miljoner hektar. Samtliga ligger i Skånes län.

Vi kommer fortsätta jobba aktivt för att skyddet ska bli än bättre, men regeringens beslut är ett betydelsefullt steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.