Vill sänka momsen på digitala publikationer

Så snart EU-reglerna gör det möjligt kommer regeringen att lägga fram ett förslag om att sänka momsen på digitala publikationer, så att nyheter på nätet beskattas på samma sätt som papperstidningar. Det görs som en del i arbetet för att förbättra journalistikens villkor. När kostnaden sänks för nyheter på nätet ökar möjligheterna för att alla ska kunna ta del av kvalificerad journalistik oavsett var i landet man bor. Även e-böcker kommer att omfattas av ett förslag om sänkt moms för digitala publikationer.

Digitaliseringen och internet skapar möjligheter för medierna att nå ut till medborgarna. Men ett problem är att digitala publikationer beskattas hårdare än traditionella tidningar på papper. Det minskar mediernas möjligheter att använda den potential som digitaliseringen innebär.

I dag betalar mediehusen 25 procent i moms om de publicerar nyheter på nätet, men bara 6 procent om samma nyheter trycks på papper. Det är inte rimligt – det viktiga är det journalistiska innehållet, om det finns på papper eller webb är sekundärt. Därför ser regeringen nu till att digitala publikationer så snart som möjligt ska få samma förutsättningar som fysiska produkter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.