CETA

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) är ett internationellt handelsavtal mellan EU och Kanada. Avtalet färdigförhandlades i augusti 2014, godkändes av Kommissionen den 5 juli 2016 och röstades igenom av Europaparlamentet 15 februari 2017.

I EU-parlamentet röstade Miljöpartiets ledamöter tillsammans med gröna gruppen nej till CETA. Detta på grund av riskerna för klimat, miljö och folkhälsa genom exempelvis investeringsskyddet, stora företags möjligheter att påverka lagstiftningsprocesser och åtaganden om tjänsteliberalisering.

Inom några veckor väntas en liknande omröstning i Kanadas parlament. Därefter väntas CETA börja gälla provisoriskt.

Avtalets delar om investeringsskydd och domstolslösning, som väckt störst oro, tillämpas dock inte provisoriskt utan träder i kraft först om samtliga medlemsländer och Kanada ställer sig bakom dessa. Avtalet i sin helhet kan också falla i det fall något av EU:s medlemsländer säger nej till avtalet. Det finns också de som vill få avtalet prövat av EU-domstolen.

Miljöpartiet är för frihandel på rättvisa villkor och positivt inställda till att det tecknas fler frihandelsavtal. Handelsavtal kan dock innehålla problematiska delar. Miljöpartiet arbetar aktivt för att motverka dåliga avtal och för att minimera negativa effekter av avtal som ingås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.