Hållbar personalförsörjning för det militära försvaret

Regeringen beslutade den 2 mars att totalförsvarspliktiga kvinnor och män ska vara skyldiga att genomgå mönstring och fullgöra grundutbildning med värnplikt. Försvarsmakten ska planera för att minst 4 000 personer per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under 2018 och 2019.

Den rödgröna regeringen tillsatte 2015 en utredning för att hitta en hållbar personalförsörjning för det militära försvaret. Detta eftersom att försvaret under en lång tid haft stora problem med att anställa och behålla tillräckligt med personal.

Utredningens direktiv sammanfattades så här:

”En särskild utredare ska föreslå en långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret som även ifortsättningen huvudsakligen baseras på frivillighet, men där en ökad användning av totalförsvarsplikten kompletterar frivilligheten när krigsorganisationens behov inte kan tryggas enbart genom frivillig rekrytering”

Utredaren, Annika Nordgren Christensen som tidigare bland annat har suttit i försvarsutskottet och försvarsberedningen för MPs räkning lade i höstas fram ett förslag som nu omsatts i ett första steg med dagens regeringsbeslut om att återaktivera värnpliktslagen. Beslutet innefattar alltså plikt, om det behövs, för att trygga personalförsörjningen.

Samtidigt är regeringens inriktning att individens intresse, motivation och vilja ska vara vägledande i vilka som får göra värnplikten. Utredningen föreslår ett flertal sätt att öka incitamenten för unga, och därmed öka intresset. Regeringen kommer nu att titta vidare på de förslagen för att på så sätt försöka öka intresset och därmed minska behovet av plikt till försvaret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.