Sänkt moms på guidning av naturområden

Mervärdesskatten ska sänkas från 25 till 6 procent på guidning av naturområden. Det föreslår Finansdepartementet i en promemoria som skickas ut på remiss inom kort.

Regeringen vill öka möjligheterna att bedriva naturturism, inte minst i mindre företag och utanför storstadsområdena. Därför föreslås en sänkning av mervärdesskatten på naturguidning som innebär att naturturism likställs med liknande turismtjänster.

Enligt nu gällande regler beskattas förevisning och guidning av naturområden med 25 procent mervärdesskatt. Jämförbara turismtjänster såsom djurparksbesök och vissa sightseeingturer beskattas med 6 procent mervärdesskatt. Även vissa tillhandahållanden av naturturismtjänster beskattas med 6 procent mervärdesskatt i de fall det bedömts att den huvudsakliga delen av tjänsten utgörs av persontransport.

Regeringen har sedan tidigare gjort stora satsningar på nya naturreservat, skötsel och underhåll av befintliga skyddade områden. Från och med 2016 har 940 miljoner kronor per år investerats i åtgärder för – och skydd av – värdefull natur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.