UMEÅ MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

Jag anser nu att det kan vara läge för oss i Umeåkommun att se över de strukturer vi har för att hantera av våldsbejakande extremism där vi kompletterar med en konkret handlingsplan för alla kommunens verksamheter.

Vi står nu inför en ny verklighet i Sverige och efter helgens sorg och hemskheter. Nu måste vi se över våra rutiner för terroristbekämpning och jobba förebyggande så vi undviker nya attentat. Vi måste ta fram rutiner för att motverka radikalisering och rekrytering till extremist- och terroristgrupper och att förhindra individers avsikt att begå eller stödja terroristbrottslighet.  Vi behöver se över det  skydd för individer och minska samhällets sårbarhet för terroristattentat. Vi måste kunna vara steget före och förebygga nya attentat.

Jag anser att man i det förbyggande arbetet ska nu ut i tre olika inriktningar, där man först har generella förebyggande insatser som leder till breda insatser mot unga i samhället, där man i ett brett spektrum informerar och jobbar förebyggande, här kan man även hitta och fånga upp individer som annars tillhör en riskgrupp. Den andra inriktningen görs mer specifikt mot individer som man redan har identifierat som att vara inom riskgrupper, där man jobbar förebyggande med att erbjuda andra alternativ och man är mer resursorienterad. Man måste också kunna rikta resurser till ett individinriktat förebyggande arbete, där man snabbt kan identifiera en individs riskbeteende och tillämpa förebyggande insatser. Vi i kommunen måste även se över så att samverkan mellan kommun, myndigheter samt civilsamhället fungerar och att befintliga samarbeten utvecklas och fördjupas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.