Kriminalisering av fler typer av deltagande och stöd till terroristorganisationer

Regeringen tar nu ett initiativ för att tillsätta en snabbutredning kring om Sverige bör kriminalisera deltagande till stöd för en terrororganisation för att på så sätt kunna fälla fler personer som aktivt stödjer terrororganisationer.

Det kan i vissa fall vara svårt att koppla en persons arbete för en terroristorganisation till ett visst specifikt brott. Regeringen vill därför utreda om en kriminalisering av deltagande till stöd för en terrororganisation kan ge polis och åklagare bättre möjligheter att skydda samhället mot terrorism. Liknande lagstiftning finns i flera länder i Europa, bland annat i Norge.

Deltagande till stöd för en terrororganisation kan till exempel handla om praktiska gärningar i Sverige eller utomlands som inte direkt är kopplade till planering eller genomförande av attentat, men som ändå stärker terroristorganisationens förmåga att begå brottsliga handlingar. I praktiken kan det exempelvis röra sig om att tillhandahålla transporter eller övernattningsmöjligheter.

Regeringen har redan kriminaliserat så kallade terror-resor  (att resa utomlands i syfte att begå eller förbereda terrorbrott) och skärpt lagarna mot finansiering av terrorism. Man vill nu utreda om detta ytterligare förslag skulle kunna stärka Sveriges förmåga att bekämpa terrorism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.