Jämlikhetspeng till Sveriges skolor

I vårändringsbudgeten stärker regeringen investeringen i de mest utsatta skolorna och inför en jämlikhetspeng till skolan.

Regeringen inför nu en särskild jämlikhetspeng som kommer fördelas till grundskolor med lägst andel behöriga elever till ett nationellt program i gymnasieskolan för insatser efter huvudmannens behov.

För år 2017 uppgår jämlikhetspengen till en halv miljard. Regeringen anser att ytterligare åtgärder behövs inom detta område och avser att återkomma i denna fråga i budgetpropositionen för 2018.

Regeringen har redan påbörjat investeringar för att stötta skolor med stora utmaningar i syfte att höja resultaten och förstärka jämlikheten i skolsystemet. Genom Samverkan för bästa skola arbetar nu staten direkt på skolor med tuffa förutsättningar för att höja resultaten.

Skolkommissionens slutbetänkande, som lämnas i april 2017, kommer att bli ett viktigt underlag för regeringens fortsatta arbete för ett mer sammanhållet och likvärdigt skolsystem.

De svenska kunskapsresultaten har under lång tid försvagats. I den senaste PISA-mätningen bröts den negativa trenden, men samtidigt ökar ojämlikheten. Sådant som hur många böcker man har i bokhyllan hemma och om man har en egen vrå att läsa läxan i påverkar resultaten allt mer. Ska kunskaperna fortsätta öka måste vi bryta ojämlikheten i skolsystemet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.