Delat försörjningsstöd för att minska kvinnoförtryck.

Vi i Umeå kommun måste se över de riktlinjer som finns idag gällande utbetalningen av försörjningsstöd, där bidragen bör delas ut till hälften lika till båda partners i hushållet.

Studier visar att i de hushåll som får någon form av ekonomiskt bistånd så betalas det i regel ut till män, jag anser att detta skapar en plattform för en ojämnlik situation att dela bidragen lika ger en möjlighet till ökat ansvar och deltagande, man får ett ökat ansvar men även en ökad överblick och självständighet. Att dela ansvaret för ekonomin ökar jämnlikheten mellan parterna i hushållet.

Att låta mannen få hela bidraget kan sätta många kvinnor i en undergiven position mot mannen i hushålet där man måste hela tiden be om pengar till mat och annat, detta lägger en grund för ekonomisk förtryck mot kvinnor och kan leda till ekonomiskt våld.

Att dela på bidraget kan också ge en känsla av självständighet och kontroll som kan ge kvinnorna en möjlighet att lämna en relation som är dålig, för ofta är ekonomin en av huvudfaktorerna att man stannar kvar trots att man inte mår bra. Man ger ett ytterligare verktyg för att motverka våld i nära relationer, vi måste sudda ut mannens ekonomiska kontroll över kvinnan.

För mig känns det som en självklarhet att vi i Umeå ska se till att vi har delad utdelning av alla ekonomiska bidrag, vi måste nu se till att detta också blir genomfört i verksamheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.