En seger för allaslika värde och mångfald

En seger för allas lika värde och mångfald

En stor seger har inträffat mot de främlingsfientliga krafterna. Vi i Miljöpartiet har med stöd av Socialdemokraterna beslutat i kommunstyrelsens arbetsutskott att Umeå kommun  utarbeta en policy mot rasism och främlingsfientliga krafter. Vi stärker grunderna för solidaritet, mångfald och människors lika värde.

Vi i Miljöpartiet anser att det behövs större satsningar för att motverka rasism och främlingsfientlighet i samhället. Det är viktigt att vi som kommun arbetar långsiktigt och förebyggande, det är viktigt att vi skapar riktlinjer som ger många olika aktörer i samhället möjlighet att prioritera frågan. Vi som kommun måste stärka samhället så att ingen ska behöva känna av utanförskap på grund av rasism och främlingsfientlighet. Alla människor i vår kommun har rätt att få bli behandlade på ett likvärdigt sätt i ett Umeå som bygger på mångfald och mångkulturell grund. Det är våra likheter och olikheter som är en stor tillgång och detta måste vi beakta, vi måste stärka den plattform där människors lika värde och respekt inför allas olikheter är naturlig.

De racistiska och främlings fientliga krafterna har blivit mer närvarande  även för oss i Umeå kommun. Vi ser en mer hur utbredda och påtagliga krafter som är mer organiserade än innan visa sin närvaro i vår kommun. Vi har främlings fientliga och anti semitiska krafter som visar sin närvaro öppet och där man trakasserar föreningar och medborgare. Ett av de senaste exempel är den hotbild och trakasseri som riktades mot Judiska föreningen, vilket har resulterat i att man lagt ner föreningen.

Vi ser och så mer och mer inom det politiska forumet hur individer med obehagliga tendenser anammar främlingsfientlighet och rasism som grund genom fördomar och framtidsskräck vill propagera för att skapa klyftor mellan grupper i samhället.

Att Moderaterna tillsammans med Liberalerna väljer att inte bifalla vår motion och bara anse den besvarad tycker jag luktar bara en massa dubbelmoral. Det är för mig dubbelmoral att man ena veckan väljer att beklaga sig över den främlingsfientliga utbredningen, men när man har en möjlighet att påverka med praktiska handlingar så väljer man att låta bli. Detta får mig att undra om Moderaterna i länet på samma sätt som på riksplanet nu har öppnat upp för kommunala moderata företrädarna fritt kommer börja ingå allianser i en mer Sverigedemokratisk riktning. Dessa typer av samarbeten riskerar att skada Umeå. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med rötterna i vit-makt rörelsen. I kommunfullmäktige har dess företrädare gång på gång visat på fruktansvärda omdömen och en unken människosyn.

Det är allas ansvar att reagera och motverka rasism, främlingsfientlighet och antidemokratiska krafter. Vi i Umeå kommun har som arbetsgivare, myndighet och genom alla våra verksamheter ett ansvar och av att vara en god förebild där vi har en uttalad och aktiv policy mot rasism och främlingsfientlighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.