MP föreslår HYBER-avdrag för att snabba på övergången till cirkulär ekonomi

För att underlätta i omställningen till en hållbar cirkulär ekonomi föreslår nu Miljöpartiet ett nytt skatteavdrag. Det ska riktas sig till de som väljer att hyra, köpa begagnat eller reparera sina prylar.

Miljöpartiet har alltid arbetat för att ekonomin ska bli mer cirkulär. Utgångspunkten är att vi måste minska vårt ekologiska fotavtryck och påverkan på planeten och då är det helt centralt att komma bort från den klassiska slit-och-släng-ekonomin. I regering har vi redan infört sänkt moms på reparationer och ett särskilt REP-avdrag för reparationer av vitvaror.

Ny föreslår vi ytterligare ett steg för att göra det mer ekonomiskt smart att vara miljövän. HYBER-avdraget står för hyra-begagnat-reparation och är ett avdrag likt RUT-avdraget. Syftet är att stimulera till att fler hyr varor i stället för att köpa nya och reparerar sina varor eller säljer dem vidare i stället för att slänga dem.

Utöver att bidra till den cirkulära ekonomin kommer kan HYBER-avdraget vara viktigt i integrationsarbetet. Förslaget kommer bland annat från utredningen om cirkulär ekonomi och den utredningen räknar med att förslaget skulle kunna skapa ca 10 000 nya arbetstillfällen. Av dessa skulle många gå till utrikesfödda och andra som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.