Stopp för uranbrytning i Sverige

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag till förbud mot uranutvinning. Därefter avser regeringen att besluta om en proposition som kan behandlas i riksdagen under 2018.

Uranbrytning är ett av kärnkraftens problem eftersom den innebär miljöproblem vid brytningen och efterlämnar radioaktivt avfall. I Energiöverenskommelsen har regeringen tillsammans med M, C och KD satt som mål att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040 – då är det rimligt att Sveriges uranfyndigheter inte utvinns. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag till förbud mot uranutvinning. Regeringen avser därefter att besluta om en proposition som kan behandlas i riksdagen under 2018.

Det har funnits uranbrytning i Sverige fram till 70-talet när grundvattnet i området förorenades och det blev starka lokala protester. Det sker inte någon uranbrytning i Sverige i dag, men några av världens största kända urantillgångar finns i Sverige därför har det funnits oro på många håll i landet när det provborras efter uran.

Frågan om ett stopp för uranbrytning i Sverige har varit aktuell länge – nu blir det verklighet med Miljöpartiet i regering. Under förra mandatperioden drev MP tillsammans med S och V den här frågan hårt. Om Centerpartiet hade röstat för vår motion då hade vi redan då kunnat få ett stopp för uranbrytning. Trots att texten som låg på bordet då var likalydig med Centerpartiets eget kongressbeslut valde C att gå på Alliansens linje och inte rösta igenom förslaget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.