Välfärden ska vara tillgänglig och behandla alla lika.

I en värld som står i obalans, en värld där mörka rasistiska  och främlingsfientliga krafter försöker bredda ut sig in i våra samhällen så läste jag igår om att det finns kommuner i landet finns möjligheten för vårdtagare inom hemtjänsten att slippa personal med utländsk bakgrund. Det finns även fall där man fört dokumentation där man förbjudit medarbetare med utländsk bakgrund att jobba hos vissa vårdtagare.

Detta bekräftar bara den onda trend som har blivit realitet, att rasism håller på att normaliseras. Genom att manipulera fördomar och framtidshopp så vill dessa mörka krafter rikta hat mot vissa grupper. Att man sedan i en kommunal verksamhet låter sig falla in denna  onda cirkel är helt oacceptabelt. Det är just detta som ökar på människors fördomar mot andra, en kommunalverksamhet måste kunna stå emot dessa krafter, våga säga ifrån, våga utmana och våga sudda ut gränser och fördomar mellan människor.

Att diskriminera en annan människa på grund av kön eller bakgrund är fel och olagligt. Våra kommuner och landsting ska stärka välfärden, en välfärd som är tillgänglig för alla och behandlar alla lika.

Jag är glad över att vi inom Umeå kommun inte har fått uppleva detta med denna stora omfattning som kommit fram inom andra kommuner, men detta stärker bara att vi inom Umeå kommun behöver ta fram en policy mot rasism och främlingsfientlighet, en policy som kan bli ett ytterligare verktyg för oss att bekämpa dessa onda krafter och stärka våra våra verksamheter. Vi i Umeå kommun ska vara ett föredöme för mångfald och allas lika värde.

Att en policy bara skulle bli en meningslös hyllvärmare visar bara på ett icke engagemang, låt oss visa att vi vi är engagerade, låt oss säga NEJ till dessa onda krafter och det kaos de för med sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.