Konstgräsplaner – Umeå

Mikroplaster är en av de största miljöbovarna idag, mikroplaster belastar vår natur och vattnet. De ger skadliga effekter på fiskar och landdjur och till sist hittar mikroplaster sig in i oss människor och skapar ohälsa.

Majoritet av konsgräs som används runt om i Sverige och här i Umeå är av den sort som innehåller extra mängder mikroplaster. Via konsgräsplaner sprids det ut mellan 2300 till 3900 ton mikroplaster ut i naturen, mikroplaster binder till sig miljögifter som sedan besudlar naturen och vattendragen och äts upp av vattenlevande djur. Det är idag bara däck slitaget från trafiken som släpper ut mer mikroplaster än vad konstgräsen gör.

De finns drygt 900 konstgräsplaner  för fotboll i Sverige.  De mikroplasten som läcker från planerna kommer från granulat som är en form av  gummikorn som ska ha en dämpande effekt.  Enligt IVL:s rapport försvinner mellan tre och fem ton granulat ut i naturen per år och enligt rapporten så finner sig extremt stora mängder mikroplaster sig direkt ut i våra inlandsvatten och utredningarna  om mikroplastens negativa påverkan på ekosystem duggar tätt efter varandra.

Vi i Miljöpartiet kommer jobba aktivt in det sista med  att det utbyte av konstgräs som planeras av fritid på vissa platser inom Umeå kommun, kommer att ske med konstgräs som inte innehåller mikroplaster. Det finns idag på marknaden miljövanliga alternativ till konstgräs som redan används världen över, man har ersätt mikroplaster med andra organiska material som ex, kork och kokos.

Med hänvisning till det mål/uppdrag som vi har lagt i vår budget för 2018 med att minska användandet av plaster för att minska miljö och klimat påverkan, så finner vi det mycket olyckligt om vi i Umeå kommun skulle fullfölja planerna med att den nya konstgräset innehåller mikroplaster. Vi måste prioritera att vi säkerställer att mikroplaster inte sprids från våra konstgräsplaner genom rening av dagvatten samt de övriga åtgärder som behövs för att hindra spridningen av mikroplaster ut i naturen. Vi måste ta ansvar idag och investera  för att vi ska kunna efterlämna ett ekosystem till nästa generation som fortsatt har kapacitet att leverera de så livsavgörande ekosystemtjänsterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.