Vi måste börja ta ansvar idag för framtidens hav

Den nedskräpning  och den påfresta  av plaster som vi utsätter vår natur och våra hav för har blivit en av de största miljö utmaningar i modern historia. Uppåt 8 miljoner ton plast hamnar  i havet varje år , detta motsvarar nästan  en lastbil i  minuten som skulle dumpa plast rakt ut i naturen.

Plast bryts ned till mindre bitar och hamnar sedan i våra vattendrag och sedan ut i haven, om vi inte lyckas att hantera detta idag så finns risken att om ca 30år så finns det mer plast än fisk i haven. Den största boven när det gäller plaster är mikroplaster dessa mikropartiklar återfinns nästan överallt i vår omgivning, i kosmetika, bildäck och konstgräs som bara några exempel.

Vi måste jobba aktivt med att få bort mikroplaster från vår omgivning och det är glädjande att regeringen tillsatt att  Naturvårdsverket har fått i uppdrag att kartlägga källor till mikroplaster, regeringen driver också att man under våren ska  införa ett förbud mot mikroplaster i kosmetika. Jag hoppas också att Naturvårdsverkets kartläggnings påskyndar processen med att få bort mikroplaster ur fler och fler produkter.

Som jag har skrivit om innan så har vi röd-gröna i vår budget mål/uppdrag för 2018 med att minska användandet av plaster för att minska miljö och klimat påverkan. Min målsättning är att vi inom Umeå kommun verkligen visar vägen med att bli av med plast inom våra verksamheter. Vi tillsammans med regeringen måste skapa nya mönster och tankesätt där vi får bort plast och mikroplaster från att belasta naturen och haven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.