Nej till att sälja ut 1600 hyresrätter

Pressmeddelande

Nej till att sälja ut 1600 hyresrätter

Tack vare det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden har en stor del av hyresgästerna i Umeå kommun kunnat få lägenheter till bra och reglerade hyror, samt med bra service.

Plötsligt kunde vi i fredags eftermiddag läsa i tidningar och på internet att AB Bostadens ledning har skickat en kallelse till styrelseledamöterna om ett extra ordinärt möte. Och det redan på måndag morgon, 07.30, för att ta beslut om att sälja 1600 lägenheter – i två sammanhållna områden – för en summa av 1,2 miljarder kronor. Vi har även fått reda på att ett extra kommunstyrelsemöte är kallat till samma dag två timmar senare. Detta sätt att arbeta är under all kritik. Umeå kommun borde istället verka för transparens.

Miljöpartiet i Umeå står fast vid sin tidigare linje att AB Bostaden ska behålla och utveckla hela sitt bestånd. Det finns flera skäl till detta, bl a:

-Umeås medborgare skall ha tillgång till hyresrätter med rimliga hyror, och med trygg och långsiktig förvaltning.

-Utförsäljning av delar av sitt bestånd riskerar i längden bidra till ökad segregation. Vi vill inte ha en storstadsutveckling där plånbokens tjocklek avgör vilken bostad man får.

-En avyttring av kommunalt ägda bostadsbestånd riskerar också att Umeås ambitioner om långtgående utveckling av social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet inom hela Umeå äventyras.

 

Miljöpartiets kommungrupp i Umeå

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.