Ensamkommande ungdomar i asylprocessen kan få bo kvar trots att de fyllt 18 år

Regeringen och Vänsterpartiet föreslår idag ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor i höständringsbudgeten för att säkerställa att kommunerna har möjlighet att låta de ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen bo kvar i kommunen.

Att ensamkommande tvingas flytta från den plats där de börjat etablera sig, går i skolan, fått vänner och skapat sig ett sammanhang är olyckligt. Resultatet kan i vissa fall bli att den ensamkommande tvingas avbryta sina studier och börja om från ruta ett i en ny kommun och på en ny skola. Det leder till en försämrad etableringsprocess, vilket är negativt både för den enskilde och för samhället. Det riskerar för den enskilde också att bli mycket uppslitande och bidra till en försämrad psykisk hälsa.

Miljöpartiet har under en längre tid arbetat för att få till en lösning på problemet och möjliggöra för ensamkommande barn som fyller 18 år under tiden som asylsökande att bo kvar i samma kommun och kunna fullfölja sina studier utan avbrott. Ett sådant förslag bifölls också nyligen av kongressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.