Försvarsuppgörelsen är klar

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens med Moderaterna och Centerpartiet om ökade resurser till försvaret de kommande åren. Uppgörelsen innebär ett tillskott på 2,7 miljarder per år för åren 2018 – 2020.
Uppgörelsen omfattar både satsningar på de civila och de militära delarna av försvaret och innefattar en bred palett av åtgärder. På den militära sidan handlar det bland annat om nyinköp av materiel där försvarets nuvarande utrustning blivit för gammal eller saknas, sjukvårdsutrustning och en utökad officersutbildning. På den civila sidan läggs pengarna bland annat på ökade resurser till kommuner och regioner för att de ska kunna förbättra sin krisberedskap, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap  får ökade resurser för att möta påverkansoperationer och pengar avsätts till räddningstjänst, livsmedelsförsörjning, elektroniska kommunikationer och energiförsörjning.

Trots den kompromiss som uppstår när fyra partier ingår i en gemensam överenskommelse är en hel del av denna satsning sådant som miljöpartiet har drivit länge. Främst handlar det om den betydande förstärkningen av de civila delarna, och särskilt då arbetet mot påverkansoperationer.

Den ökade satsningen mot påverkansoperationer är särskilt aktuell då vi går mot valår och, i andra europeiska länder, sett försök till påverkan av valutgångar.
Det försämrade säkerhetspolitiska läget motiverar mer pengar till försvaret och satsningen är en viktig del i att ta ansvar för landets trygghet och stabilitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.